Agile Architecturen

Architectuur methoden en standaarden zijn vaak uitgebreid en complex. Ze nodigen niet uit tot een lichtgewichte aanpak. Een Enterprise Architectuur standaard als Togaf propageert wel iteratief werken in hun Application Development Method (ADM). Toch krijg je niet het gevoel dat je met zo’n standaard in pakweg 1 a 2 weken iets van een architectuurbasis neerlegt. Dat komt door de grondigheid waarmee Togaf de aanpak heeft uitgewerkt. Er zijn veel fases (10) te doorlopen, elke fase kent een behoorlijk aantal stappen en er moeten een groot aantal eindproducten (deliverables) worden opgeleverd.

De praktijk is vaak dat een project wordt gestart en er geen architectuurbasis ligt. Er is onvoldoende basis om een goed software product te ontwikkelen en het is onduidelijk hoe deze past in de totale applicatie portfolio. Dan is het toch nodig om een fundament voor het project op te zetten. Meestal is er geen tijd en geld voor het opzetten van een uitgebreide architectuur, het is geen onderdeel van de opdracht. En dat hoeft ook niet. Een architectuurbasis kan in relatief korte tijd worden opgesteld met een Agile Architecture aanpak. Daarmee kan in kort tijdsbestek de essentie van een architectuur initieel worden opgezet en gedurende de Agile ontwikkeling waar nodig worden bijgewerkt. Het toepassen van een Agile Architectuur maakt van een gewoon Agile project een “Architected Agile” project waarbij het resultaat beter past in de totaalarchitectuur van de applicatieportfolio. Het resultaat zal ook Agile blijven, d.w.z. het kan sneller en beter worden onderhouden en doorontwikkeld naar eventuele volgende releases. Dat komt omdat de Agile Architectuur snel en goed inzicht geeft in de applicatie en de context waarin het past. Dat is nodig om veranderingen (Change Requests) goed te kunnen beoordelen en de (vaak nieuwe) ontwikkelteams snel en goed op weg te helpen.

Zie als voorbeeld en ondersteuning voor het opzetten van een Agile Architecture en het uitvoeren van Architected Agile projecten :  de Architected Agile Guide.

This entry was posted in Agile, Architectuur and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>