Architectuur soorten

Architectuur biedt een globaal overzicht op de samenhang van de bouwstenen van een beschouwingsgebied en de relatie met de omgeving. Het definieert de architectuurprincipes (kaders) waarbinnen veranderingen zullen plaatsvinden.

Het beschouwingsgebied van ICT architectuur kan zich richten op verschillende niveaus en aspecten. :

 • Enterprise Architectuur: beschrijft het niveau van de gehele organisatie en alle oplossingen (solutions) die zich daarbinnen bevinden met hun samenhang, zowel de business aspecten (diensten, producten, organisatie, processen, rules, objecten etc.) als de ICT aspecten (software en hardware). Op dit niveau worden ook de algemene architectuurprincipes beschreven die gelden voor de verschillende oplossingen.
 • Solution Architectuur : beschrijft één specifieke oplossing binnen de organisatie, weer zowel de business als de ICT aspecten en hun samenhang.
  Er wordt verantwoord hoe de architectuurprincipes worden toegepast.
  Eventueel worden aanvullende en/of verdiepende architectuurprincipes geformuleerd die gelden binnen de Solution.
 • Applicatie Architectuur (of ontwerp): gaat in op de samenstelling en aspecten van de ICT bouwstenen (software en hardware) van een oplossing en hun samenhang.
 • Software Architectuur (of ontwerp): beschrijft de software componenten van een applicatie en hun samenhang.

Architectuur principes: worden beschreven op niveau van Enterprise Architectuur en eventueel Solution Architecturen en betreft de formulering van de belangrijke strategische beleidsmatige keuzes die algemeen geldend zijn voor zowel de business als ICT paragraaf. Deze vormen op Enterprise Architectuur niveau de kaders voor de Solution Architecturen. Op Solution niveau vormen deze de kaders voor onderliggende architectuur en/of ontwerpniveaus.

Business aspecten: worden beschreven op niveau van Enterprise en Solution Architecturen en betreft business analyse onderwerpen zoals organisatie, diensten, producten, bedrijfsprocessen, bedrijfsregels, bedrijfsobjecten. Voor Enterprise Architectuur is dat op hoofdlijnen, waar bijv. de hoofdfuncties en processen van de gehele organisatie worden beschreven. Ook de bedrijfsobjecten worden in de Enterprise Architecture op het hoogste niveau beschreven. Dat vormt de basis voor de verbanden tussen bedrijfsobjecten over business solutions heen.

ICT aspecten : op Solution Architecture niveau betreft dit de systeem- of productrequirements, de (op hoofdlijnen) onderkende functionele applicatie componenten, en de technische infrastructuur componenten zoals gebruikte ontwikkeltechnologie, applicatieservers, databases, middleware etc. Herbruikbare applicatie componenten kunnen ook op Enterprise Architecture worden vastgelegd.

This entry was posted in Architectuur and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Architectuur soorten

 1. Jasmine says:

  hoi,ik ben er a.s. dinsdag niet bij i.v.m. een cteamrie.19 juli ben ik weer in Zandvoort present. Ik heb al nagedacht over de opdracht. Kan iemand voor mij wat foto’s in Katwijk maken vanaf de boulevard op de strandtenten/strand en die naar mij sturen? Afgelopen dinsdag ging ik zo snel weg, dat ik dat niet meer gedaan heb.Ik wens jullie in ieder geval veel schilderplezier in katwijk!Joke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>