JEE, Java Enterprise Editon

Het JEE Java Enterprise Edition platform is een uitgebreide verzameling technologieën, tools en frameworks voor het ontwikkelen van (veelal open source) web- en mobiele toepassingen.Het biedt diverse services en api’s om schaalbare en betrouwbare Java applicaties te ontwikkelen. Services voor o.a.:

  • communicatie tussen gedistribueerde Java applicaties componenten.
  • interactie met databases
  • transactie management
  • gebruikersinterfaces
  • eMail communicatie
  • beveiliging van applicatie en gegevens

Het Java platform is lang een lastige omgeving geweest om applicaties te ontwikkelen. Met name vanwege  de vele technische software die moest worden geschreven om verschillende Java componenten in gedistribueerde omgevingen met elkaar te kunnen laten werken en het vele configuratiewerk in de vorm van uitgebreide xml bestanden. De functionele business logica werd feitelijk ondergesneeuwd in diverse technische software constructies.  Om deze reden ontstonden er vele frameworks om dit te ondersteunen zoals Struts en Spring. In eerste instantie gericht op het bieden van een geordenden MVC (model-view-controller) structuur waarmee Java applicaties netjes gebruikersinterface, business logic, business objecten en data kunnen inrichten. In recentere JEE Edities , zeg maar vanaf JEE5 en JEE6, werden veel van deze framework functies overgenomen in het JEE product zelf. Vandaag aan de dag is ontwikkelen van Java applicaties gelukkig eenvoudiger geworden. De hoeveelheid xml bestanden zijn beperkt en de meeste technische software blijft onder de motorkap. Er wordt grootschalig gebruik gemaakt van zogenaamde “@”  annotaties waarmee Java classes worden voorzien zodat deze direct gebruik kunnen maken van de verschillende JEE technologieën.Het is de vraag of daarmee de toepassing van frameworks zoals Struts en Spring nog wel nodig is.

JEE6 biedt verschillende technologieën voor een applicatie waaronder (incl. Java SE 6) :

Met name nieuw in JEE5/JEE6 zijn:

  • CDI : Contexts and Dependency Injection for the Java EE Platform
  • DI : Dependency Injection for JavaBean Validation

Binnen JEE6 is voor het eerst betekenis gegeven aan het begrip “Bean”, in eerdere JEE versies werd dit begrip wel gebruikt, maar was de betekenis niet duidelijk. Feitelijk is elke Java class een Bean als deze wordt geladen binnen een JEE Application Server. Daarmee wordt het een Managed Bean. Dit begrip nog steeds verwarrend is, want hiermee wordt binnen JSF een backing bean bedoeld waarmee data in een JSF scherm wordt bewaard in de getter/setter properties van de backing bean.

De nieuwe technologieën CDI en DI maken het nu mogelijk om op een sterk vereenvoudigde manier gebruik te maken van het concept om Java Beans / Classes met elkaar te laten samenwerken. Waar voorheen Servlets en EJB’s geconfigureerd moesten worden in allerlei xml bestanden en / of opgezocht via JNDI lookup mechanismen, kunnen nu m.b.v. allerlei verschillende @ Annotaties de verschillende soorten Beans aan elkaar beschikbaar worden gesteld met het Injection principe. Frameworks als Spring deden dat al jaren, maar is nu standaard onderdeel van JEE geworden.

Alle artikelen over JEE:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>