Testen

Testen is een discipline die sterk aan belangstelling heeft gewonnen. Dat is veroorzaakt door de vele problemen van softwareontwikkelprojecten. Testen heeft zich binnen het ICT vakgebied dan ook ontwikkeld als een volwassen discipline. Traditioneel is de defacto standaard TMap. TMap is in Nederland ontwikkeld en op de markt gebracht door Sogeti.

Het test vakgebied is niet echt eenvoudig te doorgronden. Zo leveren de genoemde standaarden dikke boekwerken op vol met strategieën, werkwijzes, frameworks, templates en vele begrippen en definities. De opkomst van Agile werkwijzen zoals XP en Scrum hebben een stevige impact gehad op ontwikkelwerkwijzen maar ook op testwerkwijzen. Het begrip “Agile Testen” is daarmee ook zijn intrede gedaan.

Agile Testen legt nadruk, net als ontwikkeling, op vereenvoudiging, versnelling en gebruikersinteractie. Bovendien wordt er meer gewerkt vanuit de gedachte dat testen integraal deel uitmaakt van het ontwikkelproces, en niet zozeer een gescheiden discipline. Testers en ontwikkelaars zijn gezamenlijk als één team verantwoordelijk voor het eindresultaat. Testers zijn dus niet meer zozeer verantwoordelijk voor het vinden van fouten, maar samen met ontwikkelaars verantwoordelijk voor een goed werkend resultaat wat voldoet aan de eisen en verwachtingen van de gebruikers.

Alle artikelen over Testen:

Comments are closed.