HTML, CSS en JavaScript als Webclient platform

Er zijn voor web applicaties vele manieren om Webclients, de userinterfaces van we applicaties, te ontwikkelen. Traditioneel is HTML het meest gebruikt. In .Net omgevingen hebben we natuurlijk ASP forms voor dynamic HTML met script uitbreidingen. In Java omgevingen hebben we traditioneel de JSP tegenhanger van ASP met JavaScripting uitbreidingen en meer recentelijk JSF, een uitbreiding op JSP. En uiteraard worden er erg veel Web apps ontwikkeld met PHP, één van de meest gebruikte webomgevingen naast JSP en ASP. Het voordeel van de genoemde .Net, Java en PHP omgevingen is het geïntegreerde karakter, er is één integrale omgeving waarin zowel de client als server kant van de web applicaties wordt ontwikkeld. Het nadeel van de .Net, Java, PHP en andere varianten is de kennis die nodig is van deze technologieën voor de ontwikkeling van de gebruikersinterface. Gebruikersinterfaces worden veelal ontworpen en gemaakt door specialisten die niet platform technologie georiënteerd zijn. En zij willen dat vaak ook niet. Daarom kan het een voordeel zijn om gebruikersinterfacete ontwikkelen in puur HTML.

Nu kun je met HTML alleen natuurlijk niet veel. Minimaal wordt gebruik gemaakt van CSS voor de opmaak. HTML richt zich op structuur en inhoud, CSS op de vormgeving en representatie, keurig gescheiden. Naast HTML en CSS is JavaScript noodzakelijk als je een Webapp wilt maken. JavaScript levert het gedrag op die nodig is om van een statisch webpagina een dynamische webclient te maken. JavaScript maakt het ook mogelijk om Webclients te verbinden met de serverapps waar de verwerking, opslag en beheer van gegevens voor de clientapps plaatsvindt. Het aardige is dat CSS en JavaScript nagenoeg geheel gescheiden van de HTML in losse bestanden kan worden opgeslagen. Dat in tegenstelling tot de genoemde technologieën als JSP, ASP, PHP waar het gedrag direct wordt ingebed in de HTML structuren, of andersom de HTML wordt ingebed in de JSP, ASP en PHP scripting talen. Deze ontkoppeling maakt het goed mogelijk om gebruikersinterface ontwerpers (interaction designer) en specialisten goed te laten samenwerken met de ontwerpers en ontwikkelaars van de logic achter de schermen ontwikkeld met Java, C# etc.

De webclient apps, ontwikkeld met HTML/CSS/JavaScript, hebben uiteraard een verbinding nodig met de server applicaties waar de gegevens worden verwerkt, verzameld, geleverd, opgeslagen en beheerd t.b.v. de webclient apps. Ajax is daarbij een veel gebruikte technologie om backend koppelingen te maken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van back-end agnostische Ajax frameworks zoals jQuery, Dojo, etc. Met name jQuery is zeer populair geworden. Hiervoor is ook het jQuery Mobile framework beschikbaar voor het ontwikkelen van mobiele webapplicaties.
Het voordeel van pure HTML/CSS/JavaScript/Ajax toepassing is dat de userinterface front-ends eenvoudig bruikbaar zijn in verschillende back-end technologie omgevingen.

Er moet echter wel een interface worden afgesproken om de HTML/Ajax gebaseerde frontends aan de backends te koppelen. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de standaard http requests. Daarmee kan eenvoudig naar PHP bestanden, ASPX bestanden of Java Servlets worden gekoppeld. De Ajax technologie maakt daar ook gebruik van middels het HttpXMLRequest object.

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van webservices. Met name de REST style webservices zijn hiervoor uitermate geschikt omdat deze ook gebruik maken van standaard http protocol en daarmee eenvoudig aanroepbaar zijn voor Ajax en Ajax gebaseerde frameworks zoals jQuery.

This entry was posted in CSS, HTML, JavaScript and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>